Na 25 jaar schilderdocentschap heb ik in december 2015 De Schilderwerkplaats in zijn huidige vorm afgerond. Een sabbatical noem ik het, ik doe een stap terug en neem afscheid om nieuwe inspiratie op te doen. Wellicht dat de Schilderwerkplaats als 'space of learning' in de toekomst in nieuwe vorm terugkomt - een open vraag.

Onderstaande tekst was de inleiding voor de Schilderwerkplaats in oude vorm. Ik laat hem voorlopig hier staan. De inhoud blijft voor mij z'n geldigheid houden, als manier en ideaal om met elkaar te werken aan kunst en ontwikkeling.

Ik houd je graag op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen via de Nieuwsbrief.

 De Schilderwerkplaats is een werkplaats in letterlijke zin, een ruimte met schildersezels, verf en gereedschappen. Waar iedereen bezig is met eigen werk en hiermee een eigen proces doorloopt. We voeren gesprekken met elkaar, wisselen ervaringen uit en bekijken elkaars werk. Het is een plek voor experiment, voor verdieping en nieuwe ervaringen.

Je kunt met verschillende intenties instappen. Misschien zoek je een intensief leertraject, waar je zonder gestructureerde lesopbouw zelf je ontwikkeling ter hand kunt nemen. Of je verlangt naar uitwisseling met anderen en de inspiratie die vanuit het gesprek kan ontstaan. Of je zoekt een stimulerende omgeving die je motiveert om aan het werk te blijven.

Als begeleider verzorg ik die ruimte. Ik geef stimulans en input, feedback en tegenwicht.
Ik maak gebruik van filmbeelden, kunst- en cultuurgeschiedenis en filosofie. In mijn werk en visie put ik veel uit het gedachtegoed van Joseph Campbell (mythologie), Jean Gebser (cultuurfilosoof), Rudolf Steiner (antroposofie), Joseph Beuys (erweiterte Kunstbegriff) en Jelle van de Meulen (Herzwerk).

Waarnemen, niet oordelen, niet prestatiegericht zijn; toelaten, experimenteren en onderzoeken zijn voor mij belangrijke richtingwijzers. Zij duiden een weg aan die een appèl doet aan autonomie en die authenticiteit zichtbaar maakt.

Een filmische impressie
Voorjaar 2011 heeft George Welman, filmer en documentairemaker, twee dagen met ons meegewerkt. Het resultaat is een sfeerbeeld van het werk in de Werkplaats. Een ode aan de magie van het proces dat hand, ogen en materie met elkaar aangaan in het schilderproces.